2 Ocak 2009 Cuma

Bir içmelik kahve

Çaydan sonra en çok tüketilen içecek kahve. Dünyanın üçte biri, soğuk ya da sıcak hazırlanan kahveler içiyor; değişik yöntem ve araçlarla çok değişik kahveler hazırlanabiliyor. Bu da ülkeden ülkeye ve alışkanlıklara göre değişen bir durum. Batı’da Türk kahvesi olarak bilinen, Ortadoğu ülkelerinde ve bizde yaygın olarak içilen, toz kahvenin suya katılıp kaynatılmasıyla hazırlanan, bir biçim; çok da itibarlı. Kahve, Mısır ve Hindistan’dan yayılmış. Kanuni döneminde ise Anadolu’ya geldiği rivayet ediliyor. Hatta o zamanlarda bir nedenle içilmesi yasaklanmış, ülkeye girişi engellenmeye çalışılmış. Daha sonraki yıllarda ise İstanbul bir kahvehaneler cenneti olmuş. Sonraki yüzyılda bu alışkanlık Avrupa’ya yayılmış.

Tüketimin artmasıyla birlikte Hollandalılar, Sri Lanka, Java ve Amerika’ya götürmüşler kahve fidelerini. Sonrasında Orta ve Güney Amerika en çok kahve üreten bölge konumuna gelmiş. Otuz kadar kahve çeşidi içinde en değerlileri Arabian, Robusta ve Liberian olarak gösteriliyor.

Kahve çiçekleri olgunlaştığında koyu kırmızı renkte ve hoş kokulu oluyor. Bu meyvenin içinde bulunan çift çekirdek, yani tohum kavrulunca bildiğimiz kahve çekirdeği elde edilmiş oluyor. Bu kavurma işlemi hem rengini döndürüyor, hem de özgün kokusunu ortaya çıkarıyor. Kavurma süresi uzadıkça, içerdiği asit oranı azalıyor ve tadı güçleniyor. Espresso böyle bir kahve türü. Günümüzde kavurma işlemi sırasında vanilya, badem, çikolata gibi aroması güçlü maddelerin katılmasıyla farklı tatlar elde ediliyor.

Kahvenin içerdiği etkin madde kafein, artık herkesçe bilindiği üzere uyarıcı etkiye sahip. Bu nedenle kahve içme alışkanlığı olanlarda, doping etkisi yaratıyor. Baş ağrısı giderici, idrar söktürücü ve alkol zehirlenmelerine karşı olumlu etkileri var. Ayrıca, çarpıntı sorunları olanlar için kafeinsiz kahveler de satılıyor artık. İyi bir kahve yapmanın koşullarından ilki, iyi kalite su kullanmaktır, unutmayın.

Hiç yorum yok: