3 Ocak 2009 Cumartesi

Hatırı olmasa da satımı olan kahveler

40 yıl hatırı`` olduğu ifade edilen ve Türk kültüründe önemli yere sahip ``Türk kahvesi``ne, son yıllarda özellikle fiyatlarıyla dikkat çeken Orta ve Güney Amerika ile Afrika kökenli ithal kahveler alternatif oluyor..

Aykut Ünlüpınar`ın haberi
Türk kahvesinin kilosu 8-14 YTL arasında satılırken, Dopio, Macchiato, Con Panno, Mokaccino gibi espresso ve French Press kahve türlerinin kilosu 40-60 YTL arasında değişiyor.
Cezve seçiminden kısık ateşte hazırlanışına, fincanlara yavaş yavaş dökülmesinden, törensel bir dikkatle ufak ufak yudumlanmasına kadar başlı başına bir gelenek olan Türk kahvesi, çoğu ailede kahvaltı ya da akşam yemeklerinden sonra alışkanlık olarak, kız isteme sırasında ise saygı ifadesi olarak tercih ediliyor.

Çeşitli kahve ürünlerinin sunulduğu özel kafelerin sayısı hızla artarken, özellikle filtre kahvelerin, artık Türk lokantalarında da ikram edilmeye başlandığı gözleniyor. Yeni trend olarak yaygınlaşan ithal kahve ürünleri fiyatlarıyla dikkati çekiyor.
Espresso çekirdek kahveler 25-60 YTL arasında, filtre çekirdek kahveler 15-20 YTL arasında değişen fiyatlarla kahve tutkunlarına pahalı bir alternatif oluşturuyor.

-ESPRESSO VE TARİFLERİ-
Çok ince çekilmiş kahve üzerinden sıcak, ancak kaynamamış basınçlı su geçirilerek elde edilen kahve türü olan espresso, Türk kahvesi dışında en yaygın olanı. Özel kahve türleri arasında yerini alan Mokaccino, büyük fincana bir ölçek espresso, üstüne 1 kaşık toz çikolata ve üstüne tatlı krema ilavesiyle, Con Panna ise tek veya duble espresso üzerine bir kat çırpılmış tatlı krema eklenerek hazırlanıyor.

İçimi daha kolay ve hafif bir tada sahip Lungo ise büyük fincana bir ölçek espresso kahvesinin üzerinden iki katı su geçirilerek hazırlanıyor.
Espresso ve filtre kahvelerin pişirimini sağlayan makinelerin fiyatları da ithal kahve kültürün maliyetini artıran unsurlar arasında yer alıyor.
Filtre kahvelerin hazırlanmasında kullanılan özel makineler 500-550 YTL arasında, espressolar için kullanılanlar ise 2 bin 500-12 bin 900 YTL arasında satışa sunuluyor.
(aa)

Hiç yorum yok: