4 Ocak 2009 Pazar

Coffea ağacı

Çiçekleri beyaz ve hoş kokulu , kirazı andıran kırmızı meyvasının içinde iki çekirdek bulunan, dikildikten yaklaşık 3 yıl sonra meyve vermeye başlayan

ve 30-40 yıl boyunca aralıksız meyve veren bir ağaç türüdür. Doğal haline bırakıldığında 8-10 metreye kadar uzayan ağaç, meyvelerin kolay toplanabilmesi için sürekli budanarak 4-5 metre uzunluğunda bir çalı boyutunda tutulur. Kahvenin defne yaprağına benzer derimsi ve kenarları dalgalı kışın dökülmeyen koyu, parlak ve sivri uçlu yaprakları vardır. Bol yağış alan, ortalama sıcaklığın 18-24° C arasında bulunduğu ve don olayının görülmediği, ekvatorun 25 Kuzey'i - 30 Güney'i arasındaki kuşakta yetişir. Soğukta ağaç ölür, ayrıca ani ısı değişiklikleri de ağaca zarar verir. Nemli ortamı sevdiğinden, kahve ağacının düzenli yağışın olduğu tropik bölgelerde yetiştirilmesi gerekir. Doğada pek çok yetişen türü olmasına rağmen yalnızca coffea arabica ve coffea robusta adındaki türlerin tarımı yapılmaktadır.

Devamını okuyun...>>

Kahvenin Tarihi

Kahve'nin anavatanı olan Etiyopya'nın yüksek yaylaları, yabani kahve bitkisinin doğal olarak yetiştiği bölgelerde yerli halk bu bitkinin tanelerini un haline getirip bir çeşit ekmek yapıyordu
meyveleri kaynatıldıktan sonra suyu içilmek suretiyle tıbbi amaçlı kullanılıyor ve "sihirli meyve" olarak adlandırılıyordu. Kahve, ünüyle birlikte hızla Arap Yarımadası'na yayıldı ve 300 yıl boyunca Habeşistan'da keşfedilen yöntem ile içilmeye devam edildi. 14. yüzyılda ise yepyeni bir keşif ile ateşte kavrulan kahve çekirdekleri, ezildikten sonra kaynatılarak içime sunuldu. Kahve'yi ilk olarak işleyip içmeye başlayan Yemen'deki sufi tarikatıdır. Buradan 1470'li yıllarda Aden'de , 1510'da Kahire'de 1511'de Mekke 'de görülmüştür.

Devamını okuyun...>>

Kahve çiçegi

Bol yağışların ardından kahve ağacı, yılda iki ya da üç kez bembeyaz muhteşem çiçekler açar.

Güçlü ve keskin kokuları kimi zaman yasemini kimi zaman portakal ağacının çiçeğini andırır. Yeni çiçek vermeye başlamış bir ağaç, dallarında bir yılda toplam 20-30 bin çiçek taşır.Kahve çiçekleri açtıktan birkaç saat sonra solmaya başlar ve yavaşça meyve olmak için hazırlanırlar.

Devamını okuyun...>>

Kahve meyvesi ve çekirdeği

Kahve çiçeği beyaz renktedir ve yasemin gibi kokar. Kahve meyvesi; büyüklüğü, şekli ve rengindeki benzerlikler nedeniyle "kahve kirazı" olarak da adlandırılmaktadır.

İçinde ince iki çekirdek bulunur. Çekirdeklerin birbirine bakan tarafı düz, dış tarafı yuvarlaktır.Eğer kahve çekirdeği daha sonra tohum olarak kullanılacaksa çekirdek kabuktan ayrılmaz.Bazı kahve ağaçlarının meyvesinden iki yerine bir tane çekirdek çıkar. Bu çekirdek (peaberry), diğerlerine göre çok daha yuvarlak bir şekle sahiptir. Tek olarak çıkan çekirdekler, diğerlerinden ayrılarak üretim sürecinden geçirilir. Genellikle fiyatları da normal kahveye göre çok daha pahalıdır.Kahve meyvelerinin çok düzenli kontrol edilmeleri gerekir, çünkü olgunlaştıktan sonra 14 gün içinde çürümeye başlarlar.

Devamını okuyun...>>

Fal Yorumunda Dikkat Edilecekler

Kahve falına baktığınız kişi hakkında bilinçaltınızdaki mesajları hatırlamalısınız. Falına baktığınız kişi, fincandaki şekiller arasındaki alakayı derhal kurarak titreşimsel enerji oluşturmalısınız,

en kısa zamanda benzetme, sonra da yorum yapmalısınız.Fincandaki şekillerin yorumunu gerek sizi, gerek de falına baktığınız kişiyi aşrı üzmesine yada sevindirmesine izin vermemelisiniz, neticede fal olduğunu unutmayın .

Devamını okuyun...>>

Kahve Tabağına Nasıl Bakılır

Kahve tabağının içindeki telveyi süzülür, tabak dik şekilde tutulur, gözümüzle dört parçaya bölmeliyiz. Şimdi de fincanda gördüğümüz şekilleri veya benzerlerini bu bölümler içinde

aramaya sıra gelmiştir. Tabak falında da fincan falındaki gibi önce renge bakarak başlamalıyız. Tabağa konan telvenin şekline bakmalıyız, yalnız tabak falındaki yollar her zaman için aşağıdadır. Bu sebeple, çekim kurallarına göre uzanan bu yolların aynı fincan falındaki gibi yorumlanmamız gereklidir. Tabak falı fincan falındakileri bilgileri onaylamak içindir. Şayet fincan falındaki yorumları onaylamıyor ise niyet neticesindeki yorum çok uzun sürecek veya hiç olmayacak demektir.

Devamını okuyun...>>

Kahve Fincanına Nasıl Bakılır

Fincan sapından başlayarak hayali bir kutup, ekvator çizgisi ile ikiye yarılıp dört parça şeklinde elde edilir. Saatin akrep, yelkovanın dönme yönüne göre fala bakmaya başlanmalıdır.

Hayali kutup çizgisinin sağ tarafında kalan şekiller pozitif semboller olarak yorumlanır, hayali kutup çizgisi sol tarafında kalan şekiller negatif semboller olarak yorumlanırlar. Hayali ekvator çizgisi üstünde kalan şekiller için olaylar kısa bir zaman sonra gerçekleşecek yorumu yapılmalıdır. Hayali ekvator çizgisi altında kalan şekiller için olaylar daha uzun bir zaman sonra gerçekleşecek yorumu yapılmalıdır.

Devamını okuyun...>>

Fal için hatırlanması gerekenler

1. Kahve telvesi yeterli miktarda olmalıdır.

2. Kahve daima aynı yerden içilmelidir.

3. İçildikten sonra dipte kalan telve karıştırılmamalıdır.

4. Soğumadan fincan kaldırılmamalıdır.
Devamını okuyun...>>

Fal Öncesi Fal İçin Yapılan Hazırlık

1. Bir niyet tutulur.

2. Fincan tabağa ters çevrilmelidir.

3. Fincan soğuyunca kaldırılmalıdır.

4. İlk önce fincana, daha sonra da tabağa bakılır
Devamını okuyun...>>

Kahve Falı Nasıl Bakılır

Bir çok falcıya göre kurallı olarak bakılan fal, konsantrasyon için şarttır. Eğlencelik tarzdaki kahve falları, basit kurallarla bakılan bir fal tarzıdır.

Kahve fincanı saat istikametinin tersi yönünde, baş üzerinde üç kez çevrilir. Bu esnada bir dilek tutulur. Daha sonra tabağın üzerine doğru döndürülerek kapatılır.Üzerine metal konarak çabuk soğuması sağlanır. Ayrıca bu metalin, fincan içinde çıkabilecek kötülükleri uzaklaştırdığına inanılır. Bazı falcılara göre de bu metal orada gelecek ile ilgili negatifliği önlesin diye fincan üzerine konurmuş.Fincan on dakika sonra açılır. Işık, bakan kişinin arkasından gelecek şekilde oturulur. Fincan açılır. İlk önce fincanın orta noktasına doğru bakılır. Bu, fal bakmaya konsantre olmak amacıyla yapılır. Daha sonra fincanın ağız ile içilen noktasından itibaren saat yönüne doğru bir tur attırılır. Ondan sonra ilk başlangıç noktasından itibaren şekiller üzerine yorum yapılır.

Devamını okuyun...>>

Kahve falı nasıl bakılır

Bir çok falcıya göre kurallı olarak bakılan fal, konsantrasyon için şarttır. Eğlencelik tarzdaki kahve falları, basit kurallarla bakılan bir fal tarzıdır. Kahve fincanı saat istikametinin tersi yönünde, baş üzerinde üç kez çevrilir. Bu esnada bir dilek tutulur. Daha sonra tabağın üzerine doğru döndürülerek kapatılır.Üzerine metal konarak çabuk soğuması sağlanır. Ayrıca bu metalin, fincan içinde çıkabilecek kötülükleri uzaklaştırdığına inanılır. Bazı falcılara göre de bu metal orada gelecek ile ilgili negatifliği önlesin diye fincan üzerine konurmuş.Fincan on dakika sonra açılır. Işık, bakan kişinin arkasından gelecek şekilde oturulur. Fincan açılır. İlk önce fincanın orta noktasına doğru bakılır. Bu, fal bakmaya konsantre olmak amacıyla yapılır. Daha sonra fincanın ağız ile içilen noktasından itibaren saat yönüne doğru bir tur attırılır. Ondan sonra ilk başlangıç noktasından itibaren şekiller üzerine yorum yapılır.
Devamını okuyun...>>

Kahve falı

Kahve fali oldukca eski ve son derece klasik bir kehanet yönetimidir.Basta Turkiye olmak uzere özellikle Musluman ulkelerde cok gecerli bir fal seklidir.Kahve filcani telvesinin olusturdugu sekillere bakarak yorumlanir.Yorum cogunlukla fal bakan kisinin icinden hissettikleri ile agirlik kazanir.
Devamını okuyun...>>

Kahvenin zararları

Yüksek tansiyon : Edinburgh Üniversitesi uzmanlarının yaptığı bir araştırmayla, kahvenin tansiyona olan etkisiyle ilgili görüşler yeni bir ivme kazandı.

Düzenli olarak günde dörtbeş bardak kahve içenler üzerinde yapılan araştırmalarda kandaki basınç, yani tansiyon hızla yükseldi. Yapılan testlerde, yüksek miktarda kahve tüketiminin tansiyonu hızla yükselttiği görüldü.

Kalp : Aşırı kahve tüketimi kalbin ritmini olumsuz yönde etkiliyor. Kahvenin içerdiği kafein fazla tüketildiğinde, kalpte ritim bozuklukları meydana gelebiliyor. Düzensiz kalp atışları ve kalp çarpıntısına neden olabiliyor. Doktorlar özellikle kalp hastalarının sınırlı miktarda kahve içmelerini tavsiye ediyor.

Mide : Kahve, ülseri tetikliyor ve midenin asit salgılamasını uyarıyor. Bu nedenle mide hastalarının günde 2 fincanı geçmemeleri gerekiyor

Şeker hastalığı : Amerika'da yapılan araştırmalarda, yemek zamanlarında yükselen kan şekeriyle birlikte tüketilen kahvenin şeker hastalığını olumsuz yönde etkilediği ortaya çıktı. Uzmanlar şeker hastalarının da kahveyi sınırlı tüketmesini öneriyor.

Su kaybı : Uzmanların bir kısmı kahvenin vücutta sıvı kaybına neden olduğunu savunurken, bir kısmı da bu kaybın önemsiz derecede az olduğunu savunuyorlar. Fakat yine de ağır basan görüş diğer kafeinli içecekler gibi kahvenin de vücutta su kaybı yarattığı yönünde.

Doğurganlık : Günde üç fincan veya daha fazla kahve içmek, kadının doğurganlık oranını azaltıyor. Çünkü aşırı miktarda kafein tüketimi yumurtlamayı olumsuz etkiliyor. Brezilya'da bulunan Sao Paulo Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırmalarda ise her gün düzenli olarak kahve içen erkeklerin içmeyenlere oranla daha güçlü spermleri olduğu kanıtlandı. Kafeinin spermin üzerinde uyarıcı etkisi olduğunu savunan uzmanlar, bunun merkezi sinir sisteminde de aynı etkiyi gösterdiğini iddia ediyorlar.

Hamilelik : Kafeinin anne karnındaki bebeğe zararlı olduğu biliniyor. Uzmanlar, hamile kadınların günlük kafein tüketme sınırlarının 300 mg ile sınıtlı kalması gerektiğini belirtiyor.

Devamını okuyun...>>

Kahve Çeşitleri

1. Türk Kahvesi : - Telvesi ile servis yapılan tek kahve çeşidi

2. Espresso: - Makine ile hazırlanan, koyu kavrulmuş, İtalya'yaözgü bir kahve türüdür.

3. Mırra - Şanlıurfa'ya özgü, birkaç kez demlenerek hazırlananacı kahve



4. Cappuccino - Espresso ve su buharı ile ile köpük halinegetirilmiş süt eklenen kahve

5. Americano - Espresso'nun sıcak su eklenerek yumuşatılmışşekli

6. Cafe au lait - Fransızların sütlü filtre kahvesi

7. Ethiopian Yirgacheff - Şarabımsı buruk tadı olan Etiyopyakahvesi

8. Latte - Espresso'ya köpürtülmemiş sütün eklendiği kahve

9. Mocca - Espresso'ya süt köpüğü eklenerek hazırlanan kahve

10. Mocha - Latte'ye bol miktarda çikolata eklenmesiyleyapılan kahve

11. Santos - Brezilya'da yetişen ,büyük yeşilimsi taneli ortaderecede kuvvetli kahve

12. Sumatran - Düşük asit dengesine sahip Endonezya kahvesi

13. Supremo - Sabahları içilen Kolombiya kahvesi

14. Viennese - Espresso'ya çikolata ve krema katılarakhazırlanan Viyana usulü kahve

15. Macchiato- Süt, espresso, vanilya şurubu, karamel tozu.


Devamını okuyun...>>

Kahvenin yararları

1- Kanser riskini azaltıyor Norveç'te yapı-lan bir araştırma, kahvenin meyve ve sebzeden bile daha çok antioksidan içerdiğini ortaya koydu.

2- Hastayken iyi hissettirir Bristol Üniver-sitesi'nin araştırmaya göre nezle olanlar kahve içtiklerinde kendilerini daha sağlıklı hissediyor.

3- Alzheimer'ı önlüyor Portekiz'de 2002 yılında yapılan araştırmaya göre kafein beyni zinde tutuyor.

4- Diyabetle savaşıyor Kahvedeki bir madde, vücudun şekeri işlemesini kolaylaştırtıyor. Bu da diyabet risikini yüzde 50'ye kadar düşürüyor.

5- Kaza riskini düşürüyor Kahve, sürücülerin ayık kalmasını sağlıyor ve reflekslerini canlı tutuyor.

6- Spordan önce şart Bazı araştırmalar kafeinin sporun faydalarını artırdığını gösteriyor. Kafein kişinin daha uzun süre spor yapmasını ve daha fazla yağ yakmasını sağlıyor.

7- Baş ağrılarını azaltıyor Kafein beyin damarlarını genişleterek baş ağrısını azaltıyor. İlaçla birlikte kahve içmek ağrıyı önleyen kimyasalların daha hızlı salgılanmasını sağlıyor.

Devamını okuyun...>>